Archive for the ‘Sport’ Category

Fotball i gode og onde dager

Friday, May 14th, 2010

Fotballsesongen har hengt over oss en stund. og i år har jeg fulgt aktivt med på både Tippeligaen og 1. divisjon. Siden jeg tilbragte mesteparten av tiden min utenfor Norge mellom 2001 og 2009 er dette det første året jeg gjør det på lenge (i fjor var jeg mest opptatt av å finne meg en jobb og få orden på livet mitt ellers).  Det var liksom ikke like spennende å følge laget mitt fra utlandet for noen år siden, den gangen oppdateringer på nett aldri var annet enn tekst, og sjelden var for lag som ikke lå i øverste divisjon. At de i tillegg gjerne tapte viktige kamper gjorde ikke saken bedre.At jeg endte opp uten så mange å diskutere norsk fotball med på fritiden gjorde også det hele mindre spennende.

I år er det anderledes. Nett-tilbudet for oss som bor langt unna hjemmelaget og ikke har råd/tid til å gå på hver eneste kamp forbedret seg kraftig. Jeg var heldig nok til å få en måneds gratis test av TV2 Sumo forrige måned. og var imponert over måten de dekket hver eneste kamp i øverste divisjon med egen kommentator. Faktisk så imponert at jeg vurderer å abonnere på TV2 Sumo fra og med neste lønning. Så lenge man har god nok nettlinje er det helt klart verdt det, jeg så til og med en kamp i Tyskland i påsken.

Laget mitt ja. Det blir delvis feil å si det, for jeg holder egentlig med flere lag. Hjembygden min har ikke noe lag i de øvre divisjonene – men helt siden jeg var liten var ste-farmoren min, som var fra Mjøndalen, ivrig MIF-supporter. I og med at det bare er 10 minutter fra der jeg vokste opp til Mjøndalen holder jeg selvsagt med dem. Allikevel er det ikke MIF som er det viktigste laget. Da jeg gikk på folkehøyskolen var det viktig for de fotballinteresserte å heie på “hjemmelaget”, og dermed endte jeg opp med Strømsgodset. Ikke at jeg har noe større forhold til Drammen som sådan, det var Kongsberg jeg tilbrakte mest tid i av de to byene rundt bygda, og der jeg fikk flest venner. Allikevel endte jeg altså opp med Godset, og er vel dermed allerede ganske unormal i lokalmiljøet – der man helst skal holde med enten Godset eller MIF, og absolutt ikke begge. At jeg i tillegg har røtter i Porsgrunn og Skien gjør at jeg også blir glad om Odd Grenland vinner, og i år følger jeg også litt med på Hønefoss, som nok et Buskerud-lag i toppen (eller bunnen, om du vil). Men rett skal være rett, det er Godset som gjelder, alt annet blir bonus. Om lagene skulle møte hverandre har Godset alltid høyeste prioritet. Deretter følger MIF.

Når man er fotballsupporter og kommer fra Norge er det ikke til å unngå at man har et visst forhold til det å tape. Norge som landslag har ikke akkurat gjort det spesielt bra det siste tiåret . Derfor har jeg faktisk sluttet å heie på landslaget. Det vil si, jeg blir mer fornøyd om de vinner, men jeg bryr meg ikke om de taper eller spiller uavgjort, siden jeg ikke har noen forventninger til dem og ikke noe håp om seier. Det var forfriskende de årene jeg bodde i Danmark, siden de  hadde et lag som faktisk spilte fotball – og som om de ikke vant i alle fall gjorde kamper spennende. Derfor har jeg konvertert og heier på Danmark i landskamper. Dette gjør det kommende VM litt mer spennende. Portugal har også en høy stjerne hos meg. Med min flaks har selvsagt TV2 byttet bort kampene jeg har mest lyst til å se under VM til betaltv jeg ikke har råd til, men heldigvis finnes det alternativer.

Selv om jeg har valgt bort landslaget fordi de spiller dårlig fotball har jeg absolutt ikke valgt bort laget mitt de gangene de har gjort det samme. Jeg har vært med på både nedrykk og opprykk, på stortap, på små seire og store seire, for ikke å snakke om RBK-banking på bortebane. Men jeg er altså ingen medgangssupporter. Allikevel innrømmer jeg at det har vært morsommere å følge Godset i år enn på lenge. Sesongoppladningen med Godset-MIF på Marienlyst var en fin (om enn noe kald) opplevelse, det samme var de kampene jeg rakk å se før Sumo-prøveperioden gikk ut. De to siste kampene har riktignok endt i mindre pene resultater, men det kommer nok til å bedre seg igjen.

Jeg ser frem mot mange fine stunder i tiden fremover, både i Tippeligaen, 1. divisjon, cup’en og under VM. Eller som det så vakkert heter: Samma faen, bare Godset vinner!

Share