Archive for the ‘Bøker’ Category

When True Night Falls

Thursday, June 14th, 2012
Tittel: When True Night Falls
Forfatter: C.S. Friedman
Serie: The Coldfire Trilogy
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 617
Anskaffet: Outland

When True Night Falls er andre bok i Coldfire-trilogien, og jeg skrev om første bok her. Denne boken begynner omtrent der den forrige sluttet, og mange av hendelsene er naturlige fortsettelser på forrige bok. Hovedpersonen og de han omgir seg med reiser her mot fremmende land for å styrte en fiende (det gjorde de i den første boken også, men dette er en historie med større omfang enn de var klar over).

Som i den første boken er jeg strålende fornøyd med verdenen man befinner seg i, forhistorien og hvordan ting fungerer. Serien har blitt mørkere, og enkelte ganger ble det så dystert at forfatteren overrasket meg (i positiv forstand). Særlig det at jeg satt pris på serien og det dystre var nytt for meg. Klimakset i serien var flott skrevet og satt følelsene mine i kok.  Persongalleriet var bra, endringene fra den første boken knapt merkbare. Jeg beundrer forfattere som klarer å få deg til å interessere deg i nye personer bare ved å skrive litt mer utfyllende om dem. Plottet virker gjennomtenkt. Linjene til første bok er klart tilstede men ikke slik at det bare blir gjentakelse. Språket flyter også bra, og jeg har ingen problemer med at det blir for tørt. Alt i alt en bra bok og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen.

Jeg gir boken 4/5.

Share

Gullrush

Saturday, May 12th, 2012
Tittel: Gullrush
Forfatter: Toril Brekke
Språk: Norsk
Format: Lydbok
Anskaffet: Bokkilden.no

Gullrush er den andre boken jeg leser i Toril Brekkes serie om utvandringen til Amerika. Boken følger for det meste generasjonen under hovedpersonene i den forrige boken, og også noen nye personer. I denne boken er det, som tittelen tilsier, gullfunnene i Amerika som står i sentrum.

Jeg likte denne boken litt mindre enn den forrige, men jeg er usikker på grunnen. Litt av det er nok fordi det var mindre historie og nybygging og mer fokus på personene i boka, litt fordi lydboken jeg hørte på hadde byttet oppleser og dermed byttet stemmer på noen av personene, og litt fordi fortellingen ikke engasjerte i like stor grad. Språket og skrivestilen var omtrent den samme som  i forrige bok, men det var lettere å overse problemene jeg hadde med dette når boka var fengende.

Allikevel må man ikke misforstå. Det er fortsatt spennende å høre om de første nordmennene som utvandret, hva de gjorde, hvordan livet deres var og hvordan Amerika fungerte på denne tiden. Borgerkrigen får man også plass til, samt kamper mot indianere. Deler av boka har også det jeg liker best å høre om, å arbeide seg opp fra to tomme hender til et skikkelig hjem. Jeg gleder meg fortsatt til å høre gjennom siste bok. Forhåpentligvis er historien litt mindre deprimerende i den enn den har vært i de to foregående bøkene.

Jeg gir boka 3/5.

Share

Lydbøker

Tuesday, May 8th, 2012

Jeg har, for første gang i mitt liv, hørt på flere lydbøker etter hverandre. Det ville vært ilddåpen fullt og helt hvis det ikke hadde vært for en gang jeg hadde vondt i ryggen for noen år siden og ble beordret til å ligge stille uten å løfte armene. Også denne gangen var inngangen til lydbokverdenen trigget av sykdom. Jeg har hatt et problem med venstrearmen min over lengre tid og har gått til fysioterapi i flere omganger. Denne gangen ville fysioterapauten gjøre en ny vri og spurte om jeg var villig til å forsøke å legge bort bøkene en stund for å se om armen ble bedre av ikke å være i “bokleseposisjon”.

Jeg var med på å ikke lese fysiske bøker, men jeg er utrolig glad i bøker, så å gi dem opp helt kom ikke på tale. Ergo var det på tide å forsøke seg med lydbøker igjen.

Jeg begynte med en norsk bok, og den som leste mitt siste innlegg vet at valget falt på “Drømmen om Amerika” av Toril Brekke. I starten var det vanskelig å konsentrere seg uten å la tankene vandre, men jeg kom fort inn i teknikken om å konsentrere meg på det jeg hørte i steden. Siden dette var midt i flytteprosessen fant jeg fort ut at det å bygge møbler, rydde ut av esker og annet arbeide som måtte gjøres men ikke krever mye konsentrasjon ble mye morsommere med lydbøker. Jeg kan tenke meg at oppvask, klesvask og husvask også faller inn under dette emnet, men den nye leiligheten er velutstyrt med hvitevarer og jeg får ikke lov til å bruke armene til for mye husvask heller – så jeg har ikke forsøkt i noen nevneverdig grad.

En annen ting med lydbøker er at de er flotte å ha når jeg er på vei fra a til b, det være seg på vei til og fra jobb, på vei til butikken eller egentlig hva som helst hvor jeg beveger meg rundt alene. Tidligere leste jeg bare mens jeg satt ned, noe som innskrenket mulighetene ganske kraftig. Nå setter jeg på en bok på vei ut av døra og slår den av på vei inn døra på jobb.

Selvsagt er ikke alt bare rosenrødt. Det er ufattelig hvor lang tid det tar å høre noen lese høyt i forhold til å lese selv.  Boka jeg er i gang med nå (The Wise Mans Fear) skal ta 42 timer å høre igjennom. Riktignok er det Fantasy og den er på en del sider, men allikevel er 42 timer veldig mye. Med et par timers lytting hver dag tar det allikevel nesten 3 uker å høre ferdig – noe som er mye når man er utålmodig etter å vite hvordan det går.  Prisene på norske lydbøker er også ganske høye. Jeg forstår at det koster penger å produsere en lydbok med korrekturlesing og lignende, men prisene burde i alle fall bevege seg nedover når boken har solgt en stund, all den tid det ikke koster noe å produsere nye eksemplarer. Heldigvis har jeg funnet et godt alternativ i Audible, som er et underselskap av Amazon. Medlemsskapet jeg har valgt her koster rundt 85 kr i måneden og gir tilgang til en kreditt hver måned – kreditten kan deretter omsettes i en bok (noen få bøker koster mer enn en kreditt).I tillegg kan jeg selvsagt kjøpe så mange bøker jeg vil. Utvalget er også bra, selv i Fantasy-sjangeren fant jeg en masse bøker jeg ikke hadde lest.

Alt i alt er altså opplevelsen positiv. Det blir nok mange flere lydbøker på meg fremover. Det eneste aberet med det er at jeg liker å samle på bøkene jeg har lest i en hylle. Dette er litt vanskelig med lydbøker. Jeg ender sikkert opp med å kjøpe dobbelt opp av en masse bøker fremover.

Share

Drømmen om Amerika

Tuesday, April 3rd, 2012
Tittel: Drømmen om Amerika
Forfatter: Toril Brekke
Språk: Norsk
Format: Lydbok
Anskaffet: Bokkilden.no

Drømmen om Amerika er den første lydboken jeg hører på på veldig lenge, noe som gjorde det vanskelig å følge med i begynnelsen. Heldigvis kom jeg svært fort inn i det. Historie har alltid vært et av interessefeltene mine, og jeg har spesielt likt romaner (eller biografier) om mennesker som levde på en annen tid enn meg. Gårdsarbeid, jakt og fiske, husbygging og overlevelse i villmarken (kanskje mest det siste) har vært gjengangere i litteraturen jeg har lest. Dette er kanskje det interessefeltet som har hjulpet meg mest i livet, da det la grunnlaget for historiekarakterene mine på skolen. Jeg husker til og med et par prøver jeg fikk toppkarakter på uten å lese et ord på forhånd – jeg kunne nok om steinalderen og middelaldreren fra før. Den norske utvandringen til Amerika var derimot noe jeg visste lite om fra før, foruten de sedvanlige tingene. Ikke at jeg ikke har lest om amerikansk historie på utvandringens tid (for eksempel denne sære lille godbiten) – men sjelden om de norske.

Sånn sett var boken perfekt for meg. Det jeg selv slo opp og sjekket underveis av historiske fakta virket å stemme ganske bra, og samtidig fikk jeg en god fortelling. Språket og skrivestilen var derimot ikke helt min stil. Jeg er faktisk veldig glad for at jeg testet denne boken som lydbok – at noen annen leste for meg gjorde at jeg ikke kastet boken fra meg i frustrasjon. Allikevel skal jeg ikke være for kritisk – det er også mulig at det hadde flytt lettere hvis jeg så avsnitt og inndeling selv i steden for å forsøke å få en forståelse for den bare ved å høre.

Jeg likte selve handlingen, selv om deler av den var trist og deprimerende. En av de tingene boka gjorde var å gi meg et litt annet bilde på hvordan det var å være nybygger enn det jeg hadde hatt tidligere. De fleste bøkene jeg har lest forhelliger dette i mye større grad. Her virket det som om det var en mer realistisk skildring av slitet som måtte til.

Jeg gir boka 3/5. Språk og skrivestil trekker ned.

Les gjerne innlegget om forfatteren også.

Share

Hva jeg vet om Toril Brekke

Tuesday, April 3rd, 2012

Denne gangen hander forfatterinnlegget mitt om en forfatter som er helt ny for meg. Jeg hadde ikke hørt noe som helst om Toril Brekke før jeg leste en anmeldelse av “Det lovende landet” på en bokblogg (husker desverre ikke hvilken, jeg burde nok begynne å ta notater) og syntes boken hørtes spennende ut. Jeg har alltid interessert meg for historie, og spesielt for romaner satt i historisk perspektiv – så en fiktiv romanserie om utvandringen til Amerika burde være midt i blinken for meg.

Jeg har derfor ikke så mye å si om selve forfatteren, selv om jeg nå har fått med meg de to første bøkene i denne trilogien. Men å skrive innlegget på bakgrunn av det jeg allerede har lest virker ikke riktig når poenget er å presentere min kjennskap til forfattere jeg skal til å anmelde en bok av. At jeg ikke har fått skrevet innlegget før etter andre bok endrer ikke på dette. Et helt blankt ark altså, det er det Toril Brekke er (var) for meg, før jeg gikk løs på serien om utvandringen til Amerika.

Share

Black Sun Rising

Monday, March 19th, 2012
Tittel: Black Sun Rising
Forfatter: C.S. Friedman
Serie: The Coldfire Trilogy
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 496
Anskaffet: Outland

Det er alltid spennende å prøve nye Fantasy-forfattere. Det er noe med hester, middelaldertemaer, skjold og sverd, pil og bue, vertshus og alle de andre småtingene som virkelig tiltaler meg. Finner jeg først en forfatter jeg liker leser jeg gjerne alle bøkene vedkommende har skrevet i denne sjangeren. Men en gang kommer jeg jo til bunns i listen av bøker vedkommende allerede har skrevet, og da må jeg finne en ny forfatter.

Dette skjedde også med C.S Friedman, og derfor er Black Sun Rising den første boken jeg leser som hun har skrevet. Dette er passende, i og med at det er første bok i en trilogi.

Jeg har tidligere som oftest lest det som er mest standard i denne sjangeren, det som jeg vil putte innunder “Epic Fantasy”. Robert Jordan er vel en mester i denne kategorien – helten som skal kjempe mot det onde og vinner mot alle odds. Black Sun Rising er ganske forskjellig fra dette. Boka er mørkere, karakterene absolutt ikke svart/hvite.

Verdenen er litt annerledes fra det jeg er “vant til”. Har man, som meg, lest 30 bøker hvor alle vertshus er like, alle veier laget på samme måte, verdenen hendelsene finner sted i er kolonisert mer eller mindre likt (såklart med unntak av kulturelle forskjeller) og statshiearkiet spunnet rundt de samme basiske funksjonene er dette et friskt pust. Elementene er på plass, men de er allikevel litt forskjellige.

Jeg likte plottet og måten forfatteren posjonerte ut kunnskap om verdenen man befant seg i. Hun klarte å få meg passe nysgjerrig på ting før de ble forklart, noe som selvsagt også gjorde at boka var spennende og vanskelig å legge fra seg. Historien til stedet man befinner seg på er veldig bra og troverdig, og selv om det er en gammel teori er den passe forvridd i denne varianten.

Jeg har alltid vanskelig for å vite hvor mye jeg skal skrive om handlingen i bøkene jeg leser. Jeg har ikke lyst til å ødelegge for noen ved å fortelle for mye, men jeg har veldig lyst til at flere skal lese bøkene. I tillegg høres mine oppsummeringer av Fantasy-bøker alltid så platte og barnslige ut. Allikevel, handlingen i boken utspiller seg rundt en prest (men ikke få noen assosiasjoner her, han er en veldig annerledes prest enn du er vant til) som også kan bruke litt magi. Han kommer til en ny by (som såvidt jeg kan forstå kan betegnes som hovedstaden i riket) for å gjøre en jobb for kirken og møter en kvinne han forelsker seg i. Da kvinnen blir angrepet av noe uforklarlig og mister deler av hukommelsen må han legge ut på en reise for å få forsøke å få tilbake minnene hennes.

Selv om det jeg skriver kan virke ganske platt er handlingen i boken og måten det der er skrevet på virkelig ikke det.  Jeg likte virkelig denne boken og gleder meg til å lese resten av trilogien. Les gjerne innlegget om C. S. Friedman.

Jeg gir boken 4/5.

Share

Hva jeg vet om C.S Friedman

Monday, March 19th, 2012

Første gang jeg hørte om Celia S. Friedman (dvs, alle gangene jeg har hørt om henne) var på Pat’s Fantasy Hotlist. Patrick beskriver henne som en av de forfatterene som flere virkelig burde lese og oppdage – og klager ofte over at folk ikke har lest bøkene hennes. Jeg merket meg navnet og gjorde ikke noe mer med det, men Patrick fortsatte å nevne henne om og om igjen. Interessen min toppet seg da Patrick linket til en historie hun hadde lagt ut på Facebook, “Bad Trip“.

Da jeg forrige høst var på utkikk etter en ny fantasy-forfatter å lese ble det altså til at jeg kjøpte meg en av bøkene hennes. I skrivende stund har jeg akkurat blitt ferdig med den andre boken jeg har lest av henne, men jeg skal prøve å anmelde dem i rekkefølge siden jeg henger veldig langt etter med bokanmeldelsene mine etter flyttingen.

Dette ble et kort innlegg, men det passer jo godt siden meningen var å få frem at dette er en relativt ny forfatter for min del. Les gjerne innlegget om Black Sun Rising.

Share

The Alloy of Law

Sunday, January 8th, 2012
Tittel: The Alloy of Law
Forfatter: Brandon Sanderson
Serie: Mistborn
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 325
Anskaffet: Outland

For å forstå hvordan The Alloy of Law ble til må man vite litt om forfatteren. Han er mer produktiv enn de fleste andre fantasyforfattere (i alle fall som jeg har lest). En av grunnen til dette er i følge ham selv at han gjerne skriver på andre ting, småting, innimellom de store prosjektene – rett og slett for å klarne hjernen. The Alloy of Law begynte på denne måten. Du kan lese mer om dette på forfatterens egen blogg. (more…)

Share

Hva jeg vet om Brandon Sanderson

Sunday, January 8th, 2012

Forfatter nummer to ut på bloggen blir Brandon Sanderson. Første gang jeg hørte om ham var da han ble valgt ut til å ferdigstille Wheel of Time-serien etter at dens egentlige forfatter hadde gått bort. Nysgjerrig som var jeg sjekket jeg kjapt ut hjemmesiden og bloggen hans. Her hadde han lagt ut både smakebiter fra bøkene sine samt hadde et eksperiment hvor han gikk igjennom hele prosessen med å skrive en bok sammen med leserene sine. (more…)

Share

Scholar

Thursday, December 8th, 2011
Tittel: Scholar
Forfatter: L.E. Modesitt Jr.
Serie: The Imager Portfolio (bok 4).
Språk: Engelsk
Format: Innbundet
Sidetall: 508
Anskaffet: Outland

Første bok ut etter redefineringen av bloggen er Scholar. Det er kanskje en noe merkelig bok å starte med, da den faktisk ikke engang er den første i serien den inngår i. Dette bør allikevel ikke være noe problem for nye lesere. De fleste seriene til Modesitt Jr. er gjerne delt inn i løse underserier (ofte trilogier) om en og samme hovedperson, før man bytter til en helt annen hovedperson og tidsepoke innenfor samme verden. Den eneste serien jeg har lest av ham hvor dette ikke skjer er Recluce-serien, hvor byttene gjerne skjer oftere og enkelte hovedpersoner får en ny bok mye senere i serien.

(more…)

Share