Archive for the ‘Forfattere’ Category

When True Night Falls

Thursday, June 14th, 2012
Tittel: When True Night Falls
Forfatter: C.S. Friedman
Serie: The Coldfire Trilogy
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 617
Anskaffet: Outland

When True Night Falls er andre bok i Coldfire-trilogien, og jeg skrev om første bok her. Denne boken begynner omtrent der den forrige sluttet, og mange av hendelsene er naturlige fortsettelser på forrige bok. Hovedpersonen og de han omgir seg med reiser her mot fremmende land for å styrte en fiende (det gjorde de i den første boken også, men dette er en historie med større omfang enn de var klar over).

Som i den første boken er jeg strålende fornøyd med verdenen man befinner seg i, forhistorien og hvordan ting fungerer. Serien har blitt mørkere, og enkelte ganger ble det så dystert at forfatteren overrasket meg (i positiv forstand). Særlig det at jeg satt pris på serien og det dystre var nytt for meg. Klimakset i serien var flott skrevet og satt følelsene mine i kok.  Persongalleriet var bra, endringene fra den første boken knapt merkbare. Jeg beundrer forfattere som klarer å få deg til å interessere deg i nye personer bare ved å skrive litt mer utfyllende om dem. Plottet virker gjennomtenkt. Linjene til første bok er klart tilstede men ikke slik at det bare blir gjentakelse. Språket flyter også bra, og jeg har ingen problemer med at det blir for tørt. Alt i alt en bra bok og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen.

Jeg gir boken 4/5.

Share

Drømmen om Amerika

Tuesday, April 3rd, 2012
Tittel: Drømmen om Amerika
Forfatter: Toril Brekke
Språk: Norsk
Format: Lydbok
Anskaffet: Bokkilden.no

Drømmen om Amerika er den første lydboken jeg hører på på veldig lenge, noe som gjorde det vanskelig å følge med i begynnelsen. Heldigvis kom jeg svært fort inn i det. Historie har alltid vært et av interessefeltene mine, og jeg har spesielt likt romaner (eller biografier) om mennesker som levde på en annen tid enn meg. Gårdsarbeid, jakt og fiske, husbygging og overlevelse i villmarken (kanskje mest det siste) har vært gjengangere i litteraturen jeg har lest. Dette er kanskje det interessefeltet som har hjulpet meg mest i livet, da det la grunnlaget for historiekarakterene mine på skolen. Jeg husker til og med et par prøver jeg fikk toppkarakter på uten å lese et ord på forhånd – jeg kunne nok om steinalderen og middelaldreren fra før. Den norske utvandringen til Amerika var derimot noe jeg visste lite om fra før, foruten de sedvanlige tingene. Ikke at jeg ikke har lest om amerikansk historie på utvandringens tid (for eksempel denne sære lille godbiten) – men sjelden om de norske.

Sånn sett var boken perfekt for meg. Det jeg selv slo opp og sjekket underveis av historiske fakta virket å stemme ganske bra, og samtidig fikk jeg en god fortelling. Språket og skrivestilen var derimot ikke helt min stil. Jeg er faktisk veldig glad for at jeg testet denne boken som lydbok – at noen annen leste for meg gjorde at jeg ikke kastet boken fra meg i frustrasjon. Allikevel skal jeg ikke være for kritisk – det er også mulig at det hadde flytt lettere hvis jeg så avsnitt og inndeling selv i steden for å forsøke å få en forståelse for den bare ved å høre.

Jeg likte selve handlingen, selv om deler av den var trist og deprimerende. En av de tingene boka gjorde var å gi meg et litt annet bilde på hvordan det var å være nybygger enn det jeg hadde hatt tidligere. De fleste bøkene jeg har lest forhelliger dette i mye større grad. Her virket det som om det var en mer realistisk skildring av slitet som måtte til.

Jeg gir boka 3/5. Språk og skrivestil trekker ned.

Les gjerne innlegget om forfatteren også.

Share

Hva jeg vet om Toril Brekke

Tuesday, April 3rd, 2012

Denne gangen hander forfatterinnlegget mitt om en forfatter som er helt ny for meg. Jeg hadde ikke hørt noe som helst om Toril Brekke før jeg leste en anmeldelse av “Det lovende landet” på en bokblogg (husker desverre ikke hvilken, jeg burde nok begynne å ta notater) og syntes boken hørtes spennende ut. Jeg har alltid interessert meg for historie, og spesielt for romaner satt i historisk perspektiv – så en fiktiv romanserie om utvandringen til Amerika burde være midt i blinken for meg.

Jeg har derfor ikke så mye å si om selve forfatteren, selv om jeg nå har fått med meg de to første bøkene i denne trilogien. Men å skrive innlegget på bakgrunn av det jeg allerede har lest virker ikke riktig når poenget er å presentere min kjennskap til forfattere jeg skal til å anmelde en bok av. At jeg ikke har fått skrevet innlegget før etter andre bok endrer ikke på dette. Et helt blankt ark altså, det er det Toril Brekke er (var) for meg, før jeg gikk løs på serien om utvandringen til Amerika.

Share

Black Sun Rising

Monday, March 19th, 2012
Tittel: Black Sun Rising
Forfatter: C.S. Friedman
Serie: The Coldfire Trilogy
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 496
Anskaffet: Outland

Det er alltid spennende å prøve nye Fantasy-forfattere. Det er noe med hester, middelaldertemaer, skjold og sverd, pil og bue, vertshus og alle de andre småtingene som virkelig tiltaler meg. Finner jeg først en forfatter jeg liker leser jeg gjerne alle bøkene vedkommende har skrevet i denne sjangeren. Men en gang kommer jeg jo til bunns i listen av bøker vedkommende allerede har skrevet, og da må jeg finne en ny forfatter.

Dette skjedde også med C.S Friedman, og derfor er Black Sun Rising den første boken jeg leser som hun har skrevet. Dette er passende, i og med at det er første bok i en trilogi.

Jeg har tidligere som oftest lest det som er mest standard i denne sjangeren, det som jeg vil putte innunder “Epic Fantasy”. Robert Jordan er vel en mester i denne kategorien – helten som skal kjempe mot det onde og vinner mot alle odds. Black Sun Rising er ganske forskjellig fra dette. Boka er mørkere, karakterene absolutt ikke svart/hvite.

Verdenen er litt annerledes fra det jeg er “vant til”. Har man, som meg, lest 30 bøker hvor alle vertshus er like, alle veier laget på samme måte, verdenen hendelsene finner sted i er kolonisert mer eller mindre likt (såklart med unntak av kulturelle forskjeller) og statshiearkiet spunnet rundt de samme basiske funksjonene er dette et friskt pust. Elementene er på plass, men de er allikevel litt forskjellige.

Jeg likte plottet og måten forfatteren posjonerte ut kunnskap om verdenen man befant seg i. Hun klarte å få meg passe nysgjerrig på ting før de ble forklart, noe som selvsagt også gjorde at boka var spennende og vanskelig å legge fra seg. Historien til stedet man befinner seg på er veldig bra og troverdig, og selv om det er en gammel teori er den passe forvridd i denne varianten.

Jeg har alltid vanskelig for å vite hvor mye jeg skal skrive om handlingen i bøkene jeg leser. Jeg har ikke lyst til å ødelegge for noen ved å fortelle for mye, men jeg har veldig lyst til at flere skal lese bøkene. I tillegg høres mine oppsummeringer av Fantasy-bøker alltid så platte og barnslige ut. Allikevel, handlingen i boken utspiller seg rundt en prest (men ikke få noen assosiasjoner her, han er en veldig annerledes prest enn du er vant til) som også kan bruke litt magi. Han kommer til en ny by (som såvidt jeg kan forstå kan betegnes som hovedstaden i riket) for å gjøre en jobb for kirken og møter en kvinne han forelsker seg i. Da kvinnen blir angrepet av noe uforklarlig og mister deler av hukommelsen må han legge ut på en reise for å få forsøke å få tilbake minnene hennes.

Selv om det jeg skriver kan virke ganske platt er handlingen i boken og måten det der er skrevet på virkelig ikke det.  Jeg likte virkelig denne boken og gleder meg til å lese resten av trilogien. Les gjerne innlegget om C. S. Friedman.

Jeg gir boken 4/5.

Share

Hva jeg vet om C.S Friedman

Monday, March 19th, 2012

Første gang jeg hørte om Celia S. Friedman (dvs, alle gangene jeg har hørt om henne) var på Pat’s Fantasy Hotlist. Patrick beskriver henne som en av de forfatterene som flere virkelig burde lese og oppdage – og klager ofte over at folk ikke har lest bøkene hennes. Jeg merket meg navnet og gjorde ikke noe mer med det, men Patrick fortsatte å nevne henne om og om igjen. Interessen min toppet seg da Patrick linket til en historie hun hadde lagt ut på Facebook, “Bad Trip“.

Da jeg forrige høst var på utkikk etter en ny fantasy-forfatter å lese ble det altså til at jeg kjøpte meg en av bøkene hennes. I skrivende stund har jeg akkurat blitt ferdig med den andre boken jeg har lest av henne, men jeg skal prøve å anmelde dem i rekkefølge siden jeg henger veldig langt etter med bokanmeldelsene mine etter flyttingen.

Dette ble et kort innlegg, men det passer jo godt siden meningen var å få frem at dette er en relativt ny forfatter for min del. Les gjerne innlegget om Black Sun Rising.

Share

The Alloy of Law

Sunday, January 8th, 2012
Tittel: The Alloy of Law
Forfatter: Brandon Sanderson
Serie: Mistborn
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 325
Anskaffet: Outland

For å forstå hvordan The Alloy of Law ble til må man vite litt om forfatteren. Han er mer produktiv enn de fleste andre fantasyforfattere (i alle fall som jeg har lest). En av grunnen til dette er i følge ham selv at han gjerne skriver på andre ting, småting, innimellom de store prosjektene – rett og slett for å klarne hjernen. The Alloy of Law begynte på denne måten. Du kan lese mer om dette på forfatterens egen blogg. (more…)

Share

Hva jeg vet om Brandon Sanderson

Sunday, January 8th, 2012

Forfatter nummer to ut på bloggen blir Brandon Sanderson. Første gang jeg hørte om ham var da han ble valgt ut til å ferdigstille Wheel of Time-serien etter at dens egentlige forfatter hadde gått bort. Nysgjerrig som var jeg sjekket jeg kjapt ut hjemmesiden og bloggen hans. Her hadde han lagt ut både smakebiter fra bøkene sine samt hadde et eksperiment hvor han gikk igjennom hele prosessen med å skrive en bok sammen med leserene sine. (more…)

Share

Scholar

Thursday, December 8th, 2011
Tittel: Scholar
Forfatter: L.E. Modesitt Jr.
Serie: The Imager Portfolio (bok 4).
Språk: Engelsk
Format: Innbundet
Sidetall: 508
Anskaffet: Outland

Første bok ut etter redefineringen av bloggen er Scholar. Det er kanskje en noe merkelig bok å starte med, da den faktisk ikke engang er den første i serien den inngår i. Dette bør allikevel ikke være noe problem for nye lesere. De fleste seriene til Modesitt Jr. er gjerne delt inn i løse underserier (ofte trilogier) om en og samme hovedperson, før man bytter til en helt annen hovedperson og tidsepoke innenfor samme verden. Den eneste serien jeg har lest av ham hvor dette ikke skjer er Recluce-serien, hvor byttene gjerne skjer oftere og enkelte hovedpersoner får en ny bok mye senere i serien.

(more…)

Share

Hva jeg vet om L.E. Modesitt Jr.

Thursday, December 8th, 2011

Som et ledd i den nye planen om å satse på bokblogging har jeg tenkt å skrive et par ord om hver ny forfatter jeg anmelder. Planen er å skrive et innlegg første gang jeg anmelder en bok av en forfatter jeg ikke har anmeldt før, og hvis jeg leser mange bøker av denne forfatteren er det mulig det kommer et eller to oppdateringsinnlegg. Dette gjør jeg litt for min egen del, men også for at de som følger bloggen skal ha en forståelse for hvor mye jeg har lest av samme forfatter tidligere – da det kan ha innvirkning på anmeldelsen.

Første bok ut på bloggen blir Scholar, skrevet av L.E.Modesitt Jr.

(more…)

Share