Archive for the ‘Lydbøker’ Category

Gullrush

Saturday, May 12th, 2012
Tittel: Gullrush
Forfatter: Toril Brekke
Språk: Norsk
Format: Lydbok
Anskaffet: Bokkilden.no

Gullrush er den andre boken jeg leser i Toril Brekkes serie om utvandringen til Amerika. Boken følger for det meste generasjonen under hovedpersonene i den forrige boken, og også noen nye personer. I denne boken er det, som tittelen tilsier, gullfunnene i Amerika som står i sentrum.

Jeg likte denne boken litt mindre enn den forrige, men jeg er usikker på grunnen. Litt av det er nok fordi det var mindre historie og nybygging og mer fokus på personene i boka, litt fordi lydboken jeg hørte på hadde byttet oppleser og dermed byttet stemmer på noen av personene, og litt fordi fortellingen ikke engasjerte i like stor grad. Språket og skrivestilen var omtrent den samme som  i forrige bok, men det var lettere å overse problemene jeg hadde med dette når boka var fengende.

Allikevel må man ikke misforstå. Det er fortsatt spennende å høre om de første nordmennene som utvandret, hva de gjorde, hvordan livet deres var og hvordan Amerika fungerte på denne tiden. Borgerkrigen får man også plass til, samt kamper mot indianere. Deler av boka har også det jeg liker best å høre om, å arbeide seg opp fra to tomme hender til et skikkelig hjem. Jeg gleder meg fortsatt til å høre gjennom siste bok. Forhåpentligvis er historien litt mindre deprimerende i den enn den har vært i de to foregående bøkene.

Jeg gir boka 3/5.

Share

Lydbøker

Tuesday, May 8th, 2012

Jeg har, for første gang i mitt liv, hørt på flere lydbøker etter hverandre. Det ville vært ilddåpen fullt og helt hvis det ikke hadde vært for en gang jeg hadde vondt i ryggen for noen år siden og ble beordret til å ligge stille uten å løfte armene. Også denne gangen var inngangen til lydbokverdenen trigget av sykdom. Jeg har hatt et problem med venstrearmen min over lengre tid og har gått til fysioterapi i flere omganger. Denne gangen ville fysioterapauten gjøre en ny vri og spurte om jeg var villig til å forsøke å legge bort bøkene en stund for å se om armen ble bedre av ikke å være i “bokleseposisjon”.

Jeg var med på å ikke lese fysiske bøker, men jeg er utrolig glad i bøker, så å gi dem opp helt kom ikke på tale. Ergo var det på tide å forsøke seg med lydbøker igjen.

Jeg begynte med en norsk bok, og den som leste mitt siste innlegg vet at valget falt på “Drømmen om Amerika” av Toril Brekke. I starten var det vanskelig å konsentrere seg uten å la tankene vandre, men jeg kom fort inn i teknikken om å konsentrere meg på det jeg hørte i steden. Siden dette var midt i flytteprosessen fant jeg fort ut at det å bygge møbler, rydde ut av esker og annet arbeide som måtte gjøres men ikke krever mye konsentrasjon ble mye morsommere med lydbøker. Jeg kan tenke meg at oppvask, klesvask og husvask også faller inn under dette emnet, men den nye leiligheten er velutstyrt med hvitevarer og jeg får ikke lov til å bruke armene til for mye husvask heller – så jeg har ikke forsøkt i noen nevneverdig grad.

En annen ting med lydbøker er at de er flotte å ha når jeg er på vei fra a til b, det være seg på vei til og fra jobb, på vei til butikken eller egentlig hva som helst hvor jeg beveger meg rundt alene. Tidligere leste jeg bare mens jeg satt ned, noe som innskrenket mulighetene ganske kraftig. Nå setter jeg på en bok på vei ut av døra og slår den av på vei inn døra på jobb.

Selvsagt er ikke alt bare rosenrødt. Det er ufattelig hvor lang tid det tar å høre noen lese høyt i forhold til å lese selv.  Boka jeg er i gang med nå (The Wise Mans Fear) skal ta 42 timer å høre igjennom. Riktignok er det Fantasy og den er på en del sider, men allikevel er 42 timer veldig mye. Med et par timers lytting hver dag tar det allikevel nesten 3 uker å høre ferdig – noe som er mye når man er utålmodig etter å vite hvordan det går.  Prisene på norske lydbøker er også ganske høye. Jeg forstår at det koster penger å produsere en lydbok med korrekturlesing og lignende, men prisene burde i alle fall bevege seg nedover når boken har solgt en stund, all den tid det ikke koster noe å produsere nye eksemplarer. Heldigvis har jeg funnet et godt alternativ i Audible, som er et underselskap av Amazon. Medlemsskapet jeg har valgt her koster rundt 85 kr i måneden og gir tilgang til en kreditt hver måned – kreditten kan deretter omsettes i en bok (noen få bøker koster mer enn en kreditt).I tillegg kan jeg selvsagt kjøpe så mange bøker jeg vil. Utvalget er også bra, selv i Fantasy-sjangeren fant jeg en masse bøker jeg ikke hadde lest.

Alt i alt er altså opplevelsen positiv. Det blir nok mange flere lydbøker på meg fremover. Det eneste aberet med det er at jeg liker å samle på bøkene jeg har lest i en hylle. Dette er litt vanskelig med lydbøker. Jeg ender sikkert opp med å kjøpe dobbelt opp av en masse bøker fremover.

Share

Drømmen om Amerika

Tuesday, April 3rd, 2012
Tittel: Drømmen om Amerika
Forfatter: Toril Brekke
Språk: Norsk
Format: Lydbok
Anskaffet: Bokkilden.no

Drømmen om Amerika er den første lydboken jeg hører på på veldig lenge, noe som gjorde det vanskelig å følge med i begynnelsen. Heldigvis kom jeg svært fort inn i det. Historie har alltid vært et av interessefeltene mine, og jeg har spesielt likt romaner (eller biografier) om mennesker som levde på en annen tid enn meg. Gårdsarbeid, jakt og fiske, husbygging og overlevelse i villmarken (kanskje mest det siste) har vært gjengangere i litteraturen jeg har lest. Dette er kanskje det interessefeltet som har hjulpet meg mest i livet, da det la grunnlaget for historiekarakterene mine på skolen. Jeg husker til og med et par prøver jeg fikk toppkarakter på uten å lese et ord på forhånd – jeg kunne nok om steinalderen og middelaldreren fra før. Den norske utvandringen til Amerika var derimot noe jeg visste lite om fra før, foruten de sedvanlige tingene. Ikke at jeg ikke har lest om amerikansk historie på utvandringens tid (for eksempel denne sære lille godbiten) – men sjelden om de norske.

Sånn sett var boken perfekt for meg. Det jeg selv slo opp og sjekket underveis av historiske fakta virket å stemme ganske bra, og samtidig fikk jeg en god fortelling. Språket og skrivestilen var derimot ikke helt min stil. Jeg er faktisk veldig glad for at jeg testet denne boken som lydbok – at noen annen leste for meg gjorde at jeg ikke kastet boken fra meg i frustrasjon. Allikevel skal jeg ikke være for kritisk – det er også mulig at det hadde flytt lettere hvis jeg så avsnitt og inndeling selv i steden for å forsøke å få en forståelse for den bare ved å høre.

Jeg likte selve handlingen, selv om deler av den var trist og deprimerende. En av de tingene boka gjorde var å gi meg et litt annet bilde på hvordan det var å være nybygger enn det jeg hadde hatt tidligere. De fleste bøkene jeg har lest forhelliger dette i mye større grad. Her virket det som om det var en mer realistisk skildring av slitet som måtte til.

Jeg gir boka 3/5. Språk og skrivestil trekker ned.

Les gjerne innlegget om forfatteren også.

Share

Flytting og lydbøker

Friday, February 17th, 2012

Jeg har brukt den siste måneden på å flytte. Det vil si at jeg først har pakket ned alt jeg eier, så flyttet det fra en leilighet til en annen, så forsøkt å pakke det opp igjen. Samtidig har vi malt, lagt nytt gulv, hatt besøk av elektriker, kjøpt nye møbler som fortsatt er pakket i esker og så videre.

Blogging og lesing har altså kommet i bakleksa. Det har heller ikke hjulpet at fysioterapauten har bedt meg teste å ikke lese bøker på en stund for å se om armproblemene mine blir bedre av det (så langt ser det ikke ut til å ha noen effekt).

Allikevel har det blitt tid til noen lydbøker, noe jeg ikke har brukt så mye av tidligere. Det har vært fint å ha noe å høre på mens jeg har pakket ut av esker, skrudd sammen hyller, ryddet inn i kjøkkenskaper og alt annet som hører med i en flytteprosess. Det er også veldig greit med lydbøker til og fra jobb, tidligere var det kun hvis det var sitteplass på t-banen at jeg kunne lese – og den tok bare en tredjedel av reisetiden.

Jeg har altså en backlog på et par bøker å blogge om, men først må vi komme skikkelig i orden. Flyttingen har i alle fall gjort at jeg har funnet igen en del bøker jeg har kjøpt men ikke fått lest.

Share