Archive for the ‘C.S Friedman’ Category

When True Night Falls

Thursday, June 14th, 2012
Tittel: When True Night Falls
Forfatter: C.S. Friedman
Serie: The Coldfire Trilogy
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 617
Anskaffet: Outland

When True Night Falls er andre bok i Coldfire-trilogien, og jeg skrev om første bok her. Denne boken begynner omtrent der den forrige sluttet, og mange av hendelsene er naturlige fortsettelser på forrige bok. Hovedpersonen og de han omgir seg med reiser her mot fremmende land for å styrte en fiende (det gjorde de i den første boken også, men dette er en historie med større omfang enn de var klar over).

Som i den første boken er jeg strålende fornøyd med verdenen man befinner seg i, forhistorien og hvordan ting fungerer. Serien har blitt mørkere, og enkelte ganger ble det så dystert at forfatteren overrasket meg (i positiv forstand). Særlig det at jeg satt pris på serien og det dystre var nytt for meg. Klimakset i serien var flott skrevet og satt følelsene mine i kok.  Persongalleriet var bra, endringene fra den første boken knapt merkbare. Jeg beundrer forfattere som klarer å få deg til å interessere deg i nye personer bare ved å skrive litt mer utfyllende om dem. Plottet virker gjennomtenkt. Linjene til første bok er klart tilstede men ikke slik at det bare blir gjentakelse. Språket flyter også bra, og jeg har ingen problemer med at det blir for tørt. Alt i alt en bra bok og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen.

Jeg gir boken 4/5.

Share

Black Sun Rising

Monday, March 19th, 2012
Tittel: Black Sun Rising
Forfatter: C.S. Friedman
Serie: The Coldfire Trilogy
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 496
Anskaffet: Outland

Det er alltid spennende å prøve nye Fantasy-forfattere. Det er noe med hester, middelaldertemaer, skjold og sverd, pil og bue, vertshus og alle de andre småtingene som virkelig tiltaler meg. Finner jeg først en forfatter jeg liker leser jeg gjerne alle bøkene vedkommende har skrevet i denne sjangeren. Men en gang kommer jeg jo til bunns i listen av bøker vedkommende allerede har skrevet, og da må jeg finne en ny forfatter.

Dette skjedde også med C.S Friedman, og derfor er Black Sun Rising den første boken jeg leser som hun har skrevet. Dette er passende, i og med at det er første bok i en trilogi.

Jeg har tidligere som oftest lest det som er mest standard i denne sjangeren, det som jeg vil putte innunder “Epic Fantasy”. Robert Jordan er vel en mester i denne kategorien – helten som skal kjempe mot det onde og vinner mot alle odds. Black Sun Rising er ganske forskjellig fra dette. Boka er mørkere, karakterene absolutt ikke svart/hvite.

Verdenen er litt annerledes fra det jeg er “vant til”. Har man, som meg, lest 30 bøker hvor alle vertshus er like, alle veier laget på samme måte, verdenen hendelsene finner sted i er kolonisert mer eller mindre likt (såklart med unntak av kulturelle forskjeller) og statshiearkiet spunnet rundt de samme basiske funksjonene er dette et friskt pust. Elementene er på plass, men de er allikevel litt forskjellige.

Jeg likte plottet og måten forfatteren posjonerte ut kunnskap om verdenen man befant seg i. Hun klarte å få meg passe nysgjerrig på ting før de ble forklart, noe som selvsagt også gjorde at boka var spennende og vanskelig å legge fra seg. Historien til stedet man befinner seg på er veldig bra og troverdig, og selv om det er en gammel teori er den passe forvridd i denne varianten.

Jeg har alltid vanskelig for å vite hvor mye jeg skal skrive om handlingen i bøkene jeg leser. Jeg har ikke lyst til å ødelegge for noen ved å fortelle for mye, men jeg har veldig lyst til at flere skal lese bøkene. I tillegg høres mine oppsummeringer av Fantasy-bøker alltid så platte og barnslige ut. Allikevel, handlingen i boken utspiller seg rundt en prest (men ikke få noen assosiasjoner her, han er en veldig annerledes prest enn du er vant til) som også kan bruke litt magi. Han kommer til en ny by (som såvidt jeg kan forstå kan betegnes som hovedstaden i riket) for å gjøre en jobb for kirken og møter en kvinne han forelsker seg i. Da kvinnen blir angrepet av noe uforklarlig og mister deler av hukommelsen må han legge ut på en reise for å få forsøke å få tilbake minnene hennes.

Selv om det jeg skriver kan virke ganske platt er handlingen i boken og måten det der er skrevet på virkelig ikke det.  Jeg likte virkelig denne boken og gleder meg til å lese resten av trilogien. Les gjerne innlegget om C. S. Friedman.

Jeg gir boken 4/5.

Share

Hva jeg vet om C.S Friedman

Monday, March 19th, 2012

Første gang jeg hørte om Celia S. Friedman (dvs, alle gangene jeg har hørt om henne) var på Pat’s Fantasy Hotlist. Patrick beskriver henne som en av de forfatterene som flere virkelig burde lese og oppdage – og klager ofte over at folk ikke har lest bøkene hennes. Jeg merket meg navnet og gjorde ikke noe mer med det, men Patrick fortsatte å nevne henne om og om igjen. Interessen min toppet seg da Patrick linket til en historie hun hadde lagt ut på Facebook, “Bad Trip“.

Da jeg forrige høst var på utkikk etter en ny fantasy-forfatter å lese ble det altså til at jeg kjøpte meg en av bøkene hennes. I skrivende stund har jeg akkurat blitt ferdig med den andre boken jeg har lest av henne, men jeg skal prøve å anmelde dem i rekkefølge siden jeg henger veldig langt etter med bokanmeldelsene mine etter flyttingen.

Dette ble et kort innlegg, men det passer jo godt siden meningen var å få frem at dette er en relativt ny forfatter for min del. Les gjerne innlegget om Black Sun Rising.

Share