Archive for April, 2012

Drømmen om Amerika

Tuesday, April 3rd, 2012
Tittel: Drømmen om Amerika
Forfatter: Toril Brekke
Språk: Norsk
Format: Lydbok
Anskaffet: Bokkilden.no

Drømmen om Amerika er den første lydboken jeg hører på på veldig lenge, noe som gjorde det vanskelig å følge med i begynnelsen. Heldigvis kom jeg svært fort inn i det. Historie har alltid vært et av interessefeltene mine, og jeg har spesielt likt romaner (eller biografier) om mennesker som levde på en annen tid enn meg. Gårdsarbeid, jakt og fiske, husbygging og overlevelse i villmarken (kanskje mest det siste) har vært gjengangere i litteraturen jeg har lest. Dette er kanskje det interessefeltet som har hjulpet meg mest i livet, da det la grunnlaget for historiekarakterene mine på skolen. Jeg husker til og med et par prøver jeg fikk toppkarakter på uten å lese et ord på forhånd – jeg kunne nok om steinalderen og middelaldreren fra før. Den norske utvandringen til Amerika var derimot noe jeg visste lite om fra før, foruten de sedvanlige tingene. Ikke at jeg ikke har lest om amerikansk historie på utvandringens tid (for eksempel denne sære lille godbiten) – men sjelden om de norske.

Sånn sett var boken perfekt for meg. Det jeg selv slo opp og sjekket underveis av historiske fakta virket å stemme ganske bra, og samtidig fikk jeg en god fortelling. Språket og skrivestilen var derimot ikke helt min stil. Jeg er faktisk veldig glad for at jeg testet denne boken som lydbok – at noen annen leste for meg gjorde at jeg ikke kastet boken fra meg i frustrasjon. Allikevel skal jeg ikke være for kritisk – det er også mulig at det hadde flytt lettere hvis jeg så avsnitt og inndeling selv i steden for å forsøke å få en forståelse for den bare ved å høre.

Jeg likte selve handlingen, selv om deler av den var trist og deprimerende. En av de tingene boka gjorde var å gi meg et litt annet bilde på hvordan det var å være nybygger enn det jeg hadde hatt tidligere. De fleste bøkene jeg har lest forhelliger dette i mye større grad. Her virket det som om det var en mer realistisk skildring av slitet som måtte til.

Jeg gir boka 3/5. Språk og skrivestil trekker ned.

Les gjerne innlegget om forfatteren også.

Share

Hva jeg vet om Toril Brekke

Tuesday, April 3rd, 2012

Denne gangen hander forfatterinnlegget mitt om en forfatter som er helt ny for meg. Jeg hadde ikke hørt noe som helst om Toril Brekke før jeg leste en anmeldelse av “Det lovende landet” på en bokblogg (husker desverre ikke hvilken, jeg burde nok begynne å ta notater) og syntes boken hørtes spennende ut. Jeg har alltid interessert meg for historie, og spesielt for romaner satt i historisk perspektiv – så en fiktiv romanserie om utvandringen til Amerika burde være midt i blinken for meg.

Jeg har derfor ikke så mye å si om selve forfatteren, selv om jeg nå har fått med meg de to første bøkene i denne trilogien. Men å skrive innlegget på bakgrunn av det jeg allerede har lest virker ikke riktig når poenget er å presentere min kjennskap til forfattere jeg skal til å anmelde en bok av. At jeg ikke har fått skrevet innlegget før etter andre bok endrer ikke på dette. Et helt blankt ark altså, det er det Toril Brekke er (var) for meg, før jeg gikk løs på serien om utvandringen til Amerika.

Share