Hva jeg vet om L.E. Modesitt Jr.

Som et ledd i den nye planen om å satse på bokblogging har jeg tenkt å skrive et par ord om hver ny forfatter jeg anmelder. Planen er å skrive et innlegg første gang jeg anmelder en bok av en forfatter jeg ikke har anmeldt før, og hvis jeg leser mange bøker av denne forfatteren er det mulig det kommer et eller to oppdateringsinnlegg. Dette gjør jeg litt for min egen del, men også for at de som følger bloggen skal ha en forståelse for hvor mye jeg har lest av samme forfatter tidligere – da det kan ha innvirkning på anmeldelsen.

Første bok ut på bloggen blir Scholar, skrevet av L.E.Modesitt Jr.

Det er vel litt over to år siden jeg oppdaget denne forfatteren. Jeg hadde lest et par fantasyserier tidligere, og var på jakt etter flere bøker innen denne sjangeren. Jeg hadde begynt å lese Pat’s Fantasy Hotlist og Tor.com. Jeg hadde flyttet tilbake til Norge etter et lengre utenlandsopphold og hadde Outland til min rådighet.

En av seriene jeg hørte mye om var The Saga of Recluce. Jeg turte ikke lese for mye om den på nettet av redsel for å få vite for mye om handlingen, men det jeg leste virket interessant nok. Allikevel var jeg skeptisk til å kjøpe første bok i en serie på (til da) 14 bøker, da jeg ikke visste noe om forfatteren. Jeg har en tendens til å lese ferdig hele serier selv om jeg ikke liker bøkene, og hadde akkurat gjort meg ferdig med ikke mindre enn to serier jeg egentlig ikke likte men uansett måtte lese ferdig. En ny flause av den typen virket avskrekkende på budsjettet når det var snakk om såpass mange bøker.

Løsningen ble å kjøpe første bok i en kortere serie av samme forfatter, og jeg endte derfor opp med å kjøpe The Soprano Sorceress. Her var det nemlig bare fem bøker i The Spellsong Cycle jeg måtte igjennom hvis jeg ikke likte forfatteren.

Heldigvis for meg ble det flere bøker enn som så. Etter å ha gjort meg ferdig med alle fem bøkene hoppet jeg rett på The Saga of Recluce, og leste deretter de tre første bøkene i The Imager Portfolio. Jeg har også lest de tre første bøkene i The Corean Chronicles og har resten av serien stående på vent i hylla. Det morsomme med dette er at så langt er The Spellsong Cycle faktisk den svakeste av seriene jeg har lest, men jeg plukket altså allikevel opp resten av forfatterskapet på tross av det.

De som holder tellingen vil dermed ha forstått at jeg hittil har lest 26 bøker av denne forfatteren. Med unntak av Anne-Cath Vestly (44) og Margit Sandemo (90!) har jeg vel aldri lest så mange bøker av en og samme forfatter før, selv om Jan Guillou begynner å nærme seg med 20 bøker så langt. Jeg føler derfor at jeg har en viss idé om hvordan Modesitt Jr. skriver bøkene sine. Dette kommer nok til å skinne igjennom i anmeldelser av bøkene hans.

De som har lest listen av lenker jeg har til høyre vil ha sett navnet på denne forfatteren der også. Han har nemlig en blogg. Bloggen bruker Modesitt Jr. som oftest på små tankesprang, analyser og korte essays. Temaene for dette følger som oftest idéer som samfunnet, hvordan det er satt sammen og hva som rører seg i verden. Politikk og økonomi er kanskje det som opptar ham mest, men også miljø og trender i samfunnet forøvrig. Disse temaene går også igjen i bøkene hans.

Dette ble et langt innlegg, hvor hovedpoenget som sagt var å få frem at dette er en forfatter jeg føler jeg kjenner ganske godt – på mine egne premisser. Les gjerne anmeldelsen av Scholar.

Share

Leave a Reply