Scholar

Tittel: Scholar
Forfatter: L.E. Modesitt Jr.
Serie: The Imager Portfolio (bok 4).
Språk: Engelsk
Format: Innbundet
Sidetall: 508
Anskaffet: Outland

Første bok ut etter redefineringen av bloggen er Scholar. Det er kanskje en noe merkelig bok å starte med, da den faktisk ikke engang er den første i serien den inngår i. Dette bør allikevel ikke være noe problem for nye lesere. De fleste seriene til Modesitt Jr. er gjerne delt inn i løse underserier (ofte trilogier) om en og samme hovedperson, før man bytter til en helt annen hovedperson og tidsepoke innenfor samme verden. Den eneste serien jeg har lest av ham hvor dette ikke skjer er Recluce-serien, hvor byttene gjerne skjer oftere og enkelte hovedpersoner får en ny bok mye senere i serien.

Men nå var det Scholar vi skulle snakke om. Boken markerer starten på en ny underserie i verdenen hvor de tre første Imager-bøkene fant sted, og handlingen er lagt til mange hundre år tidligere.  Hovedpersonen, Quaeryt, er en såkalt Scholar (som vel best kan oversettes med skriftlærd) og er også en Imager  – noe han prøver å holde hemmelig da disse ikke er velsett i denne verdenen i denne tidsepoken.

Jeg har ikke lyst til å si for mye om handlingen da jeg ikke vil snyte noen for en leseropplevelse, men noe må man jo si for å pirre nysgjerrigheten. I Scholar melder Quaeryt seg frivillig til å undersøke (så godt han kan) hvorfor en provins av landet han bor i fortsatt ikke er tilstrekkelig underlagt resten av landet, 10 år etter at den ble annektert. Oppdraget går ut på å reise til provinsen det er snakk om og gjøre undersøkelsene der. Det blir plass til både spenning, konspirasjon, magi og til og med ørlite romantikk.

I motsetning til de fleste hovedpersonene til Modesitt Jr. er Quaeryt fullstendig klar over hvem han er og hva han kan gjøre allerede i begynnelsen av boken. Formatet hvor helten skal “finne seg selv i løpet av handlingen” er altså tonet kraftig ned i denne boken, selv om også Quaeryt lærer seg noen nye triks underveis. Dette gjør at selve handligen kommer i fokus på en helt annen måte, noe som igjen gjør dette til en av de bedre Modesittbøkene jeg har lest. Jeg er allikevel usikker på om dette formatet ville fungert like bra hvis man ikke hadde bakgrunnsinfo om verdenen fra før. Selv om jeg tror boka fint fungerer alene er jeg i tvil om hvorvidt leseren vil sitte igjen med altfor mange spørsmål om hvordan og hvorfor Quaeryt egentlig gjør det han gjør. Selv jeg (med min Modesitterfaring) ble noen ganger sittende igjen med spørsmål om enkelte handlinger.

Heldigvis er det planlagt flere bøker i denne underserien (ryktene sier fire), så det er mulig svaret på spørsmålene mine kommer i fremtidige bøker. Det ville vært en forfriskende vri fra forfatterens side i alle fall og en god måte å få meg til å lese videre på.

Jeg gir boken terningkast fem. Hadde den hatt et par ekstra page-turners ville den glatt fått toppkarakter.

PS: Ikke glem å lese innlegget om forfatteren!

Share

Leave a Reply