The Alloy of Law

Tittel: The Alloy of Law
Forfatter: Brandon Sanderson
Serie: Mistborn
Språk: Engelsk
Format: Paperback
Sidetall: 325
Anskaffet: Outland

For å forstå hvordan The Alloy of Law ble til må man vite litt om forfatteren. Han er mer produktiv enn de fleste andre fantasyforfattere (i alle fall som jeg har lest). En av grunnen til dette er i følge ham selv at han gjerne skriver på andre ting, småting, innimellom de store prosjektene – rett og slett for å klarne hjernen. The Alloy of Law begynte på denne måten. Du kan lese mer om dette på forfatterens egen blogg.

Boken tilhører Mistborn-universet, men finner sted 300 år etter hendelsene i Mistborn-trilogien. På disse 300 årene har det skjedd en stor utvikling i verdenen. Man kan si at hvis den første boken fant sted i middelalderen er handlingen i denne boken lagt til begynnelsen av den industrielle revolusjon. Dette gjør at boken faller ut av Fantasy-sjangren og heller hører inne under Steampunk, hvis man skal være nøye på det.

Boken handler om Waxillium Ladrian, en adelsmann med magiske krefter som har tilbragt det meste av de siste 20 årene som en slags opprettholder av lov og orden ute i ødemarken. En familietragedie gjør at han må flytte tilbake til byen han kom fra for å ta over som familiens overhode, og begynne å oppføre seg som en ekte adelsmann for å redde familiens rykte. Wax sliter med å tilpasse seg, men prøver så hardt han kan. Etterhvert viser det seg at det allikevel finnes ting som ikke er som de skal være i byen, og Wax trekkes inn i en ny sak.

Jeg har sett mange forfattere uttale seg om at skillet mellom Fantasy, Science Fiction og Steampunk ikke er så stort som mange skal ha det til. Felles for disse er at de gjerne mener at om man har en god historie så spiller det ingen rollle hvilken sjanger eller tidsepoke man skriver historien i. Denne boken har vist meg at i alle fall for meg er dette virkelig ikke tilfelle. Jeg pleier å like det Brandon Sanderson skriver, jeg har tross alt lest alle bøkene hans. Allikevel, det var noe med denne fortellingen som virkelig ikke fenget meg – og jeg er ganske sikker på at det er tidsepoken som gjør det. 1800-tallets England (som det meste av Steampunk er inspirert av) blir rett og slett ikke tiltalende nok som bakteppe for en fortelling for min del.

Morsomt nok har forfatteren selv skrevet om dette her, i forbindelse med denne boken.

Ser man bort i fra problemene med omgivelsene, har Sanderson skrevet en helt ålreit bok. Mysteriene i boken er akkurat passe vanskelige til at man selv kan finne ut av ting med litt hjernevirksomhet, og selv om man er i mot tidsepoken er det interessant å se hvordan kuler og krutt gjør seg mot magi. Karakterene er interessante, selv om de kan minne litt om andre Sanderson-karakterer. Spesielt påminner den kvinnelige heltinnen veldig om en av karakterene fra The Way of Kings.

Jeg gir boken 3/5.

 

PS: Man kan lese de 6 første kapitlene av boken her. Les gjerne innlegget mitt om forfatteren også.

Share

Leave a Reply