Lydbøker

Jeg har, for første gang i mitt liv, hørt på flere lydbøker etter hverandre. Det ville vært ilddåpen fullt og helt hvis det ikke hadde vært for en gang jeg hadde vondt i ryggen for noen år siden og ble beordret til å ligge stille uten å løfte armene. Også denne gangen var inngangen til lydbokverdenen trigget av sykdom. Jeg har hatt et problem med venstrearmen min over lengre tid og har gått til fysioterapi i flere omganger. Denne gangen ville fysioterapauten gjøre en ny vri og spurte om jeg var villig til å forsøke å legge bort bøkene en stund for å se om armen ble bedre av ikke å være i “bokleseposisjon”.

Jeg var med på å ikke lese fysiske bøker, men jeg er utrolig glad i bøker, så å gi dem opp helt kom ikke på tale. Ergo var det på tide å forsøke seg med lydbøker igjen.

Jeg begynte med en norsk bok, og den som leste mitt siste innlegg vet at valget falt på “Drømmen om Amerika” av Toril Brekke. I starten var det vanskelig å konsentrere seg uten å la tankene vandre, men jeg kom fort inn i teknikken om å konsentrere meg på det jeg hørte i steden. Siden dette var midt i flytteprosessen fant jeg fort ut at det å bygge møbler, rydde ut av esker og annet arbeide som måtte gjøres men ikke krever mye konsentrasjon ble mye morsommere med lydbøker. Jeg kan tenke meg at oppvask, klesvask og husvask også faller inn under dette emnet, men den nye leiligheten er velutstyrt med hvitevarer og jeg får ikke lov til å bruke armene til for mye husvask heller – så jeg har ikke forsøkt i noen nevneverdig grad.

En annen ting med lydbøker er at de er flotte å ha når jeg er på vei fra a til b, det være seg på vei til og fra jobb, på vei til butikken eller egentlig hva som helst hvor jeg beveger meg rundt alene. Tidligere leste jeg bare mens jeg satt ned, noe som innskrenket mulighetene ganske kraftig. Nå setter jeg på en bok på vei ut av døra og slår den av på vei inn døra på jobb.

Selvsagt er ikke alt bare rosenrødt. Det er ufattelig hvor lang tid det tar å høre noen lese høyt i forhold til å lese selv.  Boka jeg er i gang med nå (The Wise Mans Fear) skal ta 42 timer å høre igjennom. Riktignok er det Fantasy og den er på en del sider, men allikevel er 42 timer veldig mye. Med et par timers lytting hver dag tar det allikevel nesten 3 uker å høre ferdig – noe som er mye når man er utålmodig etter å vite hvordan det går.  Prisene på norske lydbøker er også ganske høye. Jeg forstår at det koster penger å produsere en lydbok med korrekturlesing og lignende, men prisene burde i alle fall bevege seg nedover når boken har solgt en stund, all den tid det ikke koster noe å produsere nye eksemplarer. Heldigvis har jeg funnet et godt alternativ i Audible, som er et underselskap av Amazon. Medlemsskapet jeg har valgt her koster rundt 85 kr i måneden og gir tilgang til en kreditt hver måned – kreditten kan deretter omsettes i en bok (noen få bøker koster mer enn en kreditt).I tillegg kan jeg selvsagt kjøpe så mange bøker jeg vil. Utvalget er også bra, selv i Fantasy-sjangeren fant jeg en masse bøker jeg ikke hadde lest.

Alt i alt er altså opplevelsen positiv. Det blir nok mange flere lydbøker på meg fremover. Det eneste aberet med det er at jeg liker å samle på bøkene jeg har lest i en hylle. Dette er litt vanskelig med lydbøker. Jeg ender sikkert opp med å kjøpe dobbelt opp av en masse bøker fremover.

Share

Leave a Reply