Noen ganger er det ålreit..

Å være aktivt engasjert innenfor et tema kan være både stressende, utilfredsstillende og slitsomt. Men noen ganger er det ålreit. Det er de gangene du føler at du får noe igjen for det du gjør. Et slikt øyeblikk var da vi arrangerte demonstrasjonen for et fritt Internett, et annet var debatten i slutten av Krev Svar-kampanjen, et tredje var stiftelsesmøtet i Stopp DLD. De to siste dagene har gitt meg flere slike øyeblikk, og det kan jeg takke elever og lærere ved media og kommunikasjonslinja på Elvebakken VGS for.

Vi i FriBit ble nemlig kontaktet av disse for en stund siden, med spørsmål om vi kunne komme og lære en del av elevene om fildelingsdebatten, opphavsrett og vårt eget ståsted. Opplegget vi ble presentert var at samtidig som vi snakket med “vår” gruppe, ville to andre grupper besøke henholdsvis Stortinget og representanter for platebransjen. Etter at hver gruppe hadde blitt oppdatert på synspunkter ville det bli holdt en paneldebatt – hvor en representant fra hver gruppe skulle forfekte “sitt” syn på fildelingsspørsmålet.

Siden opplegget virket fantastisk kult, og siden invitasjonen passet oss midt i blinken, ville vi selvsagt stille opp. Personlig var jeg litt i tvil om hvor engasjerte og interesserte elevene ville være, men det skulle jeg snart få bite i meg. Det som møtte oss på Elvebakken i går var et par lærere som var veldig imøtekommende og hjelpsomme – samt en hel klasse som med få unntak fulgte nøye med på presentasjonen vår, tok notater, stilte intelligente spørsmål og klart viste at de forstod problematikken. Undervisningsopplegget vårt var bygget opp rundt en presentasjon med eksempler som Kutiman, samt litt gruppearbeid med spørsmål hentet blant annet fra Forbrukerportalen (Fasit? Ingen vet hva som er lov!) og vår egen tolkning av Jammie Thomas-saken (En trebarnsmor laster ned 24 sanger fra nettet, hvor mye har platebransjen tapt?).

Etter gårsdagens intro ville vi selvsagt gjerne komme tilbake i dag for å se resultatet av opplegget; debatten, noe lærerne var mer enn glade for å la oss gjøre. Det vi ikke hadde fått med oss var at elevene først skulle samle seg i de samme gruppene for å diskutere strategi og viktige punkter for debatten. Vi havnet dermed først i et klasserom hvor vi overhørte planleggingen: og ble mektig imponerte over hvor mye elevene hadde fått med seg av det vi hadde fortalt dem, og hvordan de brukte de viktigste momentene videre. Siden vi var totalt uforberedte ble kanskje ikke alle innspillene vi hadde like bra, men vi forsøkte i alle fall å hjelpe dem så godt vi kunne.

Til slutt var det klart for selve debatten, et riktig høydepunkt. For en som har overvært en rekke slike debatter var det lett å kjenne seg igjen, og kunnskapsnivået og engasjementet var imponerende. Både debattanter og publikum viste helt klart at de hadde satt seg inn i stoffet, og spørsmålene fra salen var gode. Siden vi selvsagt hverken kunne stille spørsmål eller komme med kommentarer var det faktisk vanskelig å holde seg, innimellom. Det var også lett å se hvor de forskjellige debattantene hadde plukket opp argumentene, og at de virkelig hadde plukket dem opp. At politikergruppa hadde besøkt Snorre Valen var ikke vanskelig å se, og platebransjens vanligste argumenter kom på løpende bånd. Å få sine egne argumenter debattert på den måten var også veldig morsomt. En ekstra hyllest skal debattantene ha for å ta oppgaven alvorlig. Man kunne nesten tro at alle tre hadde meningene de ytret, noe jeg tviler sterkt på. En annen hyllest burde gå til lærerne, for denne typen undervisningsopplegg var kjempekult. Det var nesten så man fikk lyst til å gå på skolen igjen.

Nå sitter jeg her og er glad. Det er slike dager det er gøy å være aktivt engasjert innenfor dette temaet. Det er slike dager jeg faktisk tror at ting vil fikse seg i fremtiden, når dagens ungdomsgenerasjon blir litt eldre og kommer til makten. Noen ganger er det ålreit..

Share

Tags: , ,

3 Responses to “Noen ganger er det ålreit..”

 1. Helenesa says:

  Gøy å lese om! Og takk for innsatsen, fra Helene, en av lærerne på Elvebakken

 2. Nina Høegh-Larsen says:

  Hei Helene!

  Takk for at vi fikk lov til å komme. Vi stiller gjerne opp om det dukker opp flere hendelser hvor vi kan være til nytte.

 3. Ragnar says:

  Det er litt tid siden, men jeg har ikke sett bloggen din før nå. Veldig artig at du synes det var så ok å besøke oss. Det er vi som skal takke – dere gjorde en superduper jobb!

  Du skal ikke se bort fra ta det kan komme nye ønsker om besøk.

Leave a Reply